Мусульманки України відвідали виставку Коранів, що пережили депортацію

Дата публікації:

Поділитися новиною:

За ініціативи ДУМУ «Умма» у «Кримському Домі» 23 лютого відкрилася виставка Коранів, що пережили сталінську депортацію кримських татар.

Представниці Ліги мусульманок України завітали на виставку, що збігається з важливими історичними датами: річницею вбивства муфтія мусульман Криму, Польщі, Литви та Білоруси Номана Челебіджихана, який очолював кримськотатарський національний рух у 1917–18 роках, а також другою річницею широкомасштабного вторгнення РФ в Україну та Днем кримського спротиву російській окупації, 26 лютого.

До заходу долучилися представники різних конфесій, національностей та представники влади. 

Муфтій Духовного Управління мусульман України «Умма» Мурат Сулейманов відкрив виставку словами Священного Корану: 

— Для кожного мусульманина Коран, безумовно, є великою цінністю. Для кримських татар ця Священна Книга має особливе значення. Через історію цих унікальних реліквій, представлених на виставці, можна розповідати про складну долю нашого народу у XX столітті: про голод, репресії, депортацію та важке повернення додому попри всі випробування.

Шейх Мурат подякував Ахтему Сеітаблаєву, керівнику «Кримського Дому», за можливість втілення такої знакової події.

 

Пан Ахтем у своєму слові підкреслив

— «Кримський Дім» — це куточок Криму. Це надзвичайно важливий захід для нас. Людину можна знищити, так, можна знищити цілі народи, але ворог дуже погано знає історію. Є дещо, що знищити не можна.

У кримських татар існує важлива традиція передання Коранів — про це у своєму вітальному слові розповіла Постійна Представниця Президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева: 

— У родинах кримських татар є така важлива традиція: Коран передається нащадкам. У мене так само є Коран, який передається вже багато років. Важливо зберігати культуру та історію нашого народу.

Своїми враженнями від виставки поділилась Айша Іса, голова ЛМУ:

— Кожен з екземплярів Священного Корану, що представлені тут, мають особливість та свою історію. Історію, пов’язану з трагічними подіями, а саме депортацією цілого народу. Попри обмежений час кожна родина брала з собою саме Коран. Для кожного мусульманина це важливе нагадування про цінність і роль Корану в нашому житті. Де б ми не були, в яких би умовах не перебували, маємо зберігати та передавати нашу «інструкцію» на життя, Коран. Щиро дякую організаторам за запрошення та організацію цього вкрай важливого заходу!





Copyright © Muslimat
Всі права захищені
Створення сайтів — студія ВЕБ-СТОЛИЦЯ