Представниці ЛМУ долучилися до першого Регіонального іфтару в Одесі

Дата публікації:

Поділитися новиною:

На Одещині 5 квітня провели перший Регіональний Іфтар. Ініціатором заходу став Ісламський культурний центр «Аль-Масар» на чолі з Хамзою Іса та голова ГО «Кримські татари Одещини» Февзі Мамутов.

Іфтар провели в так званому Будинку прийомів Одеської обласної ради. До організації заходу долучилися голова жіночого відділу ІКЦ «Аль-Масар» Танзіля Іса разом головою Ліги мусульманок України Айшею Ісою.

За словами пані Танзілі, ідея такого Іфтару виникла давно: 

— Насправді в Одесі ІКЦ «Аль-Масар» уже традиційно кожен рік проводить спільні іфтари, запрошуючи на них представників влади та представників різних конфесій. Це певний крок для зближення релігійних громад і представників влади. Звісно, цей іфтар має свої особливості. 

У заході взяли участь представники органів місцевої влади, військовослужбовці-мусульмани, муфтій Духовного Управління мусульман України «Умма» Мурат Сулейманов, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, муфтій Духовного Управління мусульман Криму Айдер Рустемов.


Під час іфтару муфтій Духовного Управління мусульман України «Умма» нагородив воїнів-мусульман, а також голову Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова орденом «Аль-Фіда».

Очільник одеського ІКЦ Хамза Іса розповів, що такі Іфтари дають змогу зібрати та об’єднати зовсім різних людей:

— Щороку ми проводимо спільні Іфтари за участі представників різних конфесій, мечетей та місцевої влади. А цього разу вирішили спробувати інший формат і рівень. 

Депутат Одеської ОДА та голова ГО «Кримські татари Одещини» Февзі Мамутов привітав гостей, побажавши всім зустріти наступний Рамадан уже без війни:

— Такі іфтари надалі стануть чудовою традицією. Сподіваємося, наступний Рамадан ми зустрінемо під мирним небом. 

Важливість організації таких заходів спільно з місцевою адміністрацією підкреслила голова ЛМУ Айша Іса:

— Коли ми звернулися до представників влади з ідеєю проведення спільного Регіонального іфтару, вони одразу відгукнулися, бо це їхній перший такий досвід саме в одеському регіоні. Звісно, всі тонкощі, пов’язані саме з трапезою під час посту, нам відомі краще. Торік президент Володимир Зеленський започаткував нову традицію: відзначати священний Рамадан разом з політичним керівництвом, військовим командуванням та представниками мусульманської спільноти. За його словами, це сприяє єдності.

Copyright © Muslimat
Всі права захищені
Створення сайтів — студія ВЕБ-СТОЛИЦЯ