«Як правильно стати другом своїй дитині?» — семінар для мам у Києві

Дата публікації:

Поділитися новиною:

Громадська організація «Мар’ям» провела в Києві семінар для мам. Учасниці заходу дізналися, як правильно побудувати дружні стосунки зі своїми дітьми.

 

За словами однієї з організаторок, Тетяни Паламарчук, ідею семінару підказали проблеми, що часто виникають у стосунках батьків і дітей.

 

— Багатьох батьків, особливо багатодітних мам, цікавить пошук інструментів і методів, які б допомогли покращити стосунки з дітьми, — каже Тетяна. — Часто ми хочемо, щоб дитина сприймала нас не тільки, як батьків, а й як друзів. Саме тому ми вирішили провести такий семінар і запросили досвідченого психолога й маму вісьмох дітей — Танзілю Ісу.

 

Для учасниць було важливо розібратися у психологічних аспектах побудови дружніх стосунків із дітьми. Лекторці вдалося роз’яснити ці моменти, підперши їх прикладами з Корану та Сунни, а ще власним життєвим досвідом.

 

За словами пані Танзілі, головним завданням на початку семінару було з’ясувати разом з учасницями, чим відрізняється звичайна дружба від дружби з дитиною. Для цього виконали спеціальну вправу. 

 

— Це важливий момент, адже батьки повинні розуміти, що існують певні особливості дружби з дітьми, — розповідає психолог. — Тато чи мама повинні бути друзями зі своїми дітьми, але водночас мають лишатися й наставн%8ками в деяких питаннях. Є певні питання, які батьки не повинні обговорювати з дітьми; є ситуації, до яких у жодному разі не можна залучати дітей — ось це все я намагалася пояснити.

 

Також під час семінару учасниці розібрали цілу низку а«Як правильно стати другом своїй дитині?» — семінар для мам у Києвіктуальних питань: ознаки «досить хорошої мами», чому треба дружити зі своєю дитиною, та коли це може шкодити; яких помилок припускаються батьки, намагаючись добитися дружби й довіри дитини. Були й практичні заняття: мами програли конкретні ситуації, а також обговорили план дій з боротьби з несправжніми друзями — гаджетами.

 

Мар’ям, одна з учасниць семінару, каже, що їй особливо сподобалася можливість живого спілкування: 

 

— Під час лекцій ми не тільки слухали лектора, а й мали змогу обговорити питання, важливі для кожної мами, та знайти спільні відповіді на них.

 

«Як правильно стати другом своїй дитині?» — семінар для мам у КиєвіУчасть у семінарі взяли більше тридцяти жінок. Коментарі та відгуки, що лунали після заходу, свідчать, що він був справді корисний та порушив дуже актуальну тему. 

 

Ельміра, мати трьох дітей: 

— Зробила для себе багато висновків про те, як стати мамою, що може виховати гідного, сміливого, впевненого в собі мусульманина без комплексів і страхів. Дякую сестрі Танзілі, що поділилася своїм досвідом і знаннями!

 

Амаль, мати трьох дітей: 

— З дорослішанням дітей у мене дедалі частіше постає питання, як їх виховувати, щоб і надалі залишатися в їхньому житті — не тільки як мама, а й як друг. Тому семінар мені дуже сподобався. Танзіля змогла створити атмосферу довіри, а ми, учасники, змогли поділитися своїми проблемами та отримати фахові поради.

 

Зарема, мати чотирьох дітей:

Завдяки цьому семінару, кожна з нас змогла дізнатися чимало нового про стосунки, які дають нам батьківську силу. Я отримала відповіді на наболілі питання, а також визначила для себе, над якими аспектами мені потрібно працювати у відносинах із дітьми.

 

За словами Тетяни Паламарчук, багато хто після семінару просили організувати його продовження, адже лишилося ще чимало питань, що варто обговорити й обдумати. 

 

— Але найголовніше, — каже Тетяна, — що під час заходу лекторка дала нам потрібний фундамент для побудови дружніх стосунків із нашими дітьми, а решта залежить від нас.

Copyright © Muslimat
Всі права захищені
Створення сайтів — студія ВЕБ-СТОЛИЦЯ