Зустріч-знайомство лідерів спільнот біженців і переселенців

Дата публікації:

Поділитися новиною:

Зустріч-знайомство лідерів спільнот біженців і переселенців

У Львові відбулася зустріч лідерів спільнот, що представляють внутрішніх переселенців і біженців та працюють з ними. Захід організувала ГО «Право на захист».

Два дні представники 10 спільнот ділилися досвідом роботи та обговорювали зміни в їхній діяльності, спричинені повномасштабним вторгненням РФ.

Українських мусульман представили активістка одеського Ісламського культурного центру «Аль-Масар» Танзіля Іса та голова Ліги мусульманок України Айша Іса

Пані Танзіля розповіла про мету створення ІКЦ «Аль-Масар», що існує з 1994 року, та його роботу:

— Якщо казати про історію нашого центру, то можна підкреслити, що «Аль-Масар» був першим ІКЦ в Україні. Метою створення центру була допомога мусульманському населенню. Звісно, це ще й допомога інтеграції іноземних студентів в українське суспільство.

 

Говорила Танзіля Іса і про нові виклики, що постали внаслідок повномасштабної російської агресії. Насамперед це оперативна допомога переселенцям з зони воєнних дій та прифронтових територій:

— Ми з сім’єю вже двічі переселенці, тому на момент повномасштабного вторгнення мали певний досвід у тому, чого потребують люди, які залишають свої домівки. Звісно, це прихисток, де переселенці перший час мали б змогу перебувати. Тож наш центр став шелтером, і, дякувати Богу, ми мали можливість підтримувати людей.

 

Айша Іса, своєю чергою, ознайомила присутніх з досвідом роботи Ліги мусульманок України в цій царині:

— Ліга — це об’єднання організацій, що працюють за принципом, висловленим пророком Мухаммадом (мир йому і благословення): «Найкращий з вас — найкорисніший для людей». 

За її словами, основний напрямок діяльности ЛМУ — підтримка та допомога сестрам, що потребують цього:

— Підтримка мусульманок та ознайомлення українського суспільства з ісламською етикою та культурою мусульманських народів — це, звісно, первісна мета створення наших організацій, але згодом додалися ще напрямки діяльности: сприяння розвитку наукових, культурних і духовних зв’язків із громадськими організаціями; зміцнення дружби та міжнаціональних відносин. Треба також не забувати, що весь час нашої роботи ми допомагаємо нужденним, але саме з 24 лютого [2022 року] наші сестри оперативно встали на допомогу людям у різних містах: ми приймали, годували та психологічно підтримували багато сімей.

 

 



Copyright © Muslimat
Всі права захищені
Створення сайтів — студія ВЕБ-СТОЛИЦЯ