Лігу мусульманок України очолила кримська татарка

Дата публікації:

Поділитися новиною:

Лігу мусульманок України очолила кримська татаркаНа початку тижня до Києва з’їхалися активістки з різних міст України, що свого часу об’єдналися в провідну українську організацію послідовниць Ісламу — Лігу мусульманок України (ЛМУ). Причина поважна: завершується рік, отже час підбити підсумки роботи, провести ревізію планів і програм, поділитися напрацюваннями й розповісти про успіхи, проаналізувати причини невдач. Утім, невдач у діяльності Ліги попри несприятливі умови цього року взагалі не було: мусульманки блискавично зреагували на нові обставини — оголошену пандемію та карантинні обмеження — і реалізовували багато своїх проєктів в онлайн-форматі. Про це в понеділок, 21 грудня, йшлося на звітно-виборчий конференції ЛМУ.

 

Відповідно до статуту організації, на конференції переобрали голову організації на наступний період: нею стала голова ГО «Ана Юрт», активістка запорізької ГО «Сафія», мати трьох дітей, філолог за освітою Ніяра Мамутова. Суспільно-значуща діяльність пані Ніяри та очолюваної нею організації дають усі підстави сподіватися, що Ліга не збавить досягнутих під орудою попередньої голови, Ольги Фриндак, обертів і тільки посилить свою роботу, зокрема в царині співпраці з іншими громадськими організаціями та об’єднаннями.

 

Серед напрямків роботи Ліги — освітній та культурно-просвітницький, налагодження міжкультурного, міжетнічного та міжрелігійного діалогу заради мира та злагоди в суспільстві, благі справи милосердя, добродійности, захист довкілля, захист прав, у тому числі совісти, релігії самих мусульманок. Наприклад, саме завдяки наполегливим й послідовним зусиллям Ліги мусульманок України вдалося добитися скасування дискримінаційної заборону фотографуватися на документі в хіджабах. Це — велика перемога: перемога духовности над бездуховністю, перемога здорового глузду над бюрократією, перемога чести й гідности над топтанням прав людини. І якби навіть за весь час існування Ліги це було єдиним її досягненням — цим можна пишатися. Але крім цього активістки ЛМУ у різних областях України реалізують велику кількість програм та проєктів, і кожен із них ґрунтується на принципах духовности, взаємодопомоги, відкритости, поваги та толерантного співіснування, співпраці з іншими громадськими організаціями та громадами, розказує пані Фриндак.

 

Лігу мусульманок України очолила кримська татаркаІ справді, навіть цього складного року активістки Ліги не припиняли доброчинности: готували гарячі обіди й годували людей, що не мають даху над головою — незалежно від національности чи релігії; збирали кошти й речі для незахищених категорій: самотніх, людей з інвалідністю, літніх людей і багатодітних родин. Не лишилися мусульманки осторонь біди українців, що втратили житло через масштабні пожежі в різних регіонах: надсилали постраждалим найпотрібніші речі, продукти, одяг і питну воду. Не припиняли надавати допомогу інтернатним закладам для дітей і для дорослих, хоспісам тощо.

 

У 2020-му список адрес, де чекають допомоги, поповнили й кризові центри для жертв домашнього насильства: мусульманки збирали й передавали потрібні речі, продукти, засоби догляду, літературу, а також санітайзери та власноруч пошиті багаторазові маски з натуральних матеріалів.

 

Не припинила Ліга мусульманок України освітню та просвітницьку діяльність: лекції, круглі столи, тренінги й семінари відбувалися в онлайн-режимі. На думку Ольги Фриндак, така форма не втратить актуальности:

 

— Коли, іншааллаг, мине небезпека й ми повернемося до звичного життя без якихось карантинних обмежень, такий формат просвітницької та освітньої роботи, як онлайн-конференції з різних питань залишиться разом із заходами офлайн. Адже вони мають і позитивні сторони: це дозволяє не тільки значно розширити коло учасниць, що матимуть змогу, перебуваючи в найвіддаленіших куточках країни, брати участь в обговоренні важливих для мусульманок питань чи в навчальних програмах, не покидаючи місця проживання, не витрачаючи дорогоцінний час, а потім зможуть повернутися до якихось моментів, переглянувши запис події. Але, звичайно, ніщо не замінить цінности живого спілкування — тож, як Бог дасть, сподіваємося відновити такі заходи й зустрічі в реальному просторі.

Copyright © Muslimat
Всі права захищені
Створення сайтів — студія ВЕБ-СТОЛИЦЯ